Stanje na cestama

Datum zadnje izmjene: 24.07.2021. 16:12

Stanje i prohodnost cesta

Vrlo je gust promet na svim važnijim cestovnim pravcima uz povremene zastoje i vožnju u koloni, osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, kod čvora Matulji, na Krčkom mostu (DC102), Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija i kod tunela Učka, Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima turističkim središtima te u trajektnim lukama i pristaništima.

Izvanredne situacije na autocestama:

 • kolona vozila na autocesti A1 na naplati Lučko u smjeru Zagreba duga je oko 3 km, a na Demerju oko 2 km;
  • kolona vozila u pokretu s povremenim zastojima na autocesti A1 između čvorova Lučko i Karlovac u oba smjera, te čvorova Karlovac i Bosiljevo II u smjeru juga;
  • zbog povećane gustoće prometa u smjeru Dubrovnika dolazi do povremenih zastoja između čvorova Gospić i Gornja Ploča;
  • povećana je gustoća prometa na autocesti A1 između tunela Sveti Rok i čvora Zadar II u smjeru juga;
  • na autocesti A2 Zagreb-Macelj vozi se u koloni prema naplatama Krapina i Trakošćan u smjeru Slovenije i povremeno se zatvara tunel Frukov Krč;
  • kolona teretnih i osobnih vozila na autocesti A3 Bregana-Lipovac prema graničnom prijelazu Bajakovo u smjeru istoka duga je oko 5 km;
  • povećana gustoća prometa na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova BOSILJEVO II i KIKOVICA u oba smjera;
  • povećana gustoća prometa na Krčkom mostu (DC102) u oba smjera, a u smjeru otoka kolona se proteže na riječku obilaznicu;
  • zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona se dijelom proteže i na Istarski ipsilon;
  • kolone su i na riječkoj obilaznici na čvoru Matulji u oba smjera.

  Sutra od 12:00 do 23:00 sata na pojedinim cestama u Istri i priobalju bit će zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona. Zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1.

  Tijekom dana očekujemo pojačan promet na većini cesta u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti te u priobalju. U vrijeme pojačanog prometa mogući su vožnja u kolonama i povremeni zastoji na pojedinim dionicama državnih cesta i na autocestama, u blizini odmorišta, kod ulaza ili izlaza s autocesta te na dionicama cesta gdje traju radovi.

  PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA

  A1 Zagreb-Split-Ploče:

  • do 30. srpnja između 20:00 i 07:00 sati svakodnevno (osim subotom i nedjeljom), zbog izvanrednog prijevoza, kratkotrajno (maksimalno 15 min) se obustavlja promet na čvoru Žuta Lokva.

  A3 Bregana-Lipovac:

 • do 10. rujna zbog sanacije nadvožnjaka u čvoru Lučko vozi se po dva sužena traka u oba smjera, uz ograničenje brzine na 60 km/h, privremena prometna regulacija je i na Jadranskoj aveniji;
  • zbog radova na nadvožnjaku Rugvica između 49.+400 km i 49.+600 km vozi se uz privremenu regulaciju prometa, u smjeru Lipovca po dva sužena prometna traka;
  • zbog oštećenja kolnika od 66+200 km do 66+100 km promet se u smjeru Bregane odvija jednim prometnim trakom uz ograničenje brzine od 60 km/h, a u smjeru Lipovca je zatvoren zaustavni trak. Molimo korisnike za dodatan oprez i poštivanje prometne signalizacije!
  • radovi na autocesti A3 (oba smjera), u terminima i na dionicama, kako slijedi:

   od 26.07.2021. godine do 28.07.2021. godine, radovi se planiraju izvoditi na desnom kolniku autoceste A3, na dionici od 70+000 km do 72+000 km (smjer Lipovac);

   od 27.07.2021. godine do 29.07.2021. godine, radovi se planiraju izvoditi na lijevom kolniku autoceste A3, na dionici od 60+000 km do 59+000 km (smjer Bregana);

  Zbog izvođenja predmetnih radova postaviti će se višednevne privremene regulacije prometa, zatvaranjem za promet zaustavnih traka i voznih prometnih traka, a prometni tok će se voditi pretjecajnim prometnim trakovima, uz smanjenu brzinu kretanja. Za vrijeme postavljanja privremene regulacije prometa, kao i u vršnim satima, očekuju se kraći zastoji i kolone vozila.

  A7 GP Rupa- Rijeka-Žuta Lokva:

  • na čvoru Sveti Kuzam zbog oštećenog kolnika u smjeru Krčkog mosta, vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h;

  Krčki most (DC102):

 • dana 4.kolovoza 2021. god. od 21:00 do 21:05 sati zbog osiguranja uvjeta za odrzavanja bakljade bit će prekinut promet na mostu Krk u oba smjera.
 • ZATVORENE CESTE ZBOG RADOVA:

 • DC2 Josipovac-Bizovac-Normanci (do 31.prosinca);
  • DC6 u Karlovcu u zoni raskrižja Ljubljanske ulice i Žumberačke ulice (do 30.7.2021. god.);
  • DC14 Andraševec-Bračak (do 1. rujna);
  • DC36 u mjestu Pisarovina (do 10. studenog do 17:00 sati);
  • DC41 GP Gola-Koprivnica u naselju Drnje (do 30. srpnja);
  • DC56 Drniš-Gornji Muć u naselju Donje Postinje (općina Muć) (do 15. listopada);
  • DC57 u Vukovaru (do 20. rujna);
  • DC206 Ulica Ante Starčevića u Krapini (do 1. kolovoza);
  • DC544 u mjestu Gudovac kod Bjelovara (do 15. studenog).

  U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista pa vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.

  Granični prijelazi

  GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

  Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

  

  Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

  Molimo koristiti upute na sljedećim poveznicama:

  INFORMACIJE MUP-a O ČEKANJIMA NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA:

  Trajektni promet

  U pomorskom prometu nema poteškoća.

  

  Odgađa se početak plovidbe na međunarodnoj liniji Zadar-Ancona za 02.08.2021. godine.

  Jadrolinijin red plovidbe za 2021. godinu https://www.jadrolinija.hr/red-plovidbe/lokalne-linije-2021-

  Korisni telefonski brojevi

  pomoć na cesti 1987

  • iz inozemstva (1) +385 1 1987
  • iz inozemstva (2) +385 1 4693 700

  stanje na cestama 072 777 777

  • iz inozemstva +385 1 464 0800

  info za članove 0800 9987

  Prognoza prometa za sutra

  PROMETNA PROGNOZA ZA 25. SRPNJA 2021.

  Pojačan promet tijekom dana očekujemo na važnijim cestama, osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče u smjeru mora, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac u oba smjera, A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Krčkom mostu (DC102), Istarskom ipsilonu, Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima te na većini graničnih prijelaza.

  U poslijepodnevnim satima moguća je kratkotrajna kiša u središnjim i istočnim krajevima.

  Ljetna zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju bit će u sutra od 12:00 do 23:00 sata. Zabrane nema na autocestama, kao i na državnoj cesti DC1.

  Očekujemo pojačan promet na većini graničnih prijelaza, osobito na ulasku u zemlju na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Mađarskom te Bosnom i Hercegovinom.

  Zbog jakog juga mokuće su poteškoće u pomorskom prometu.

  Hrvatski autoklub želi vam sretan put i sigurnu vožnju!

  SAVJETI

  Kao izbor za putovanje umjesto autocesta koje su uvijek najbolji i najsigurniji izbor za putovanje, mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

  Potrebno je provjeriti sljedeće:

  • razinu ulja u motoru, osobito za vozila koja nemaju nadzor razine ulja putem putnog računala.

  • razinu rashladne tekućine. Ukoliko je razina niska rashladna tekućina može se dopuniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine (ne više od 3 dcl).

  • razinu tekućine za stakla.

  • tlak u gumama prema tablici koja određuje nivo tlaka u gumama prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača.

  • pogledati imate li rezervni kotač, rezervne žaruljice i osigurače.

  • pogledati imate li sigurnosnu opremu (reflektirajući prsluk za svakog putnika, trokut i prva pomoć).

  Prije polaska svakako provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.

  U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

  Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba